Apfeltau Der Saure 2021 – Cider Explorer

2023 mag dan al begonnen zijn maar voor mij nog niet. Dit komt omdat ik nog een paar ciders of appel jacks heb (zoals ik heb vernomen dankzij jullie, mijn lieve volgers) die ik in 2022 heb ontvangen die moeten worden beoordeeld. Na een paar warme dagen in Berlijn die me aan de lente deden denken in plaats van aan de winter, werd het in Berlijn iets kouder en ik denk dat het tijd wordt om nog een product uit het Apfeltau-portfolio te pakken dat een ABV van 21% heeft.

Even een opfrisser, Apfeltau is een producent afkomstig uit Hessen. Voordat ze drie producten selecteerden die vandaag de dag het portfolio van Apfeltau vormen, testten Christian en Phillip 70 verschillende Apfelweins uit Hessen in Zuid-Duitsland. Na verschillende proeverijen met familie en vrienden te hebben gedaan, selecteerden ze drie verschillende producten: Der Milde (ik heb het eerder beoordeeld – klik hier om de recensie te lezen), der Saure (die ik vandaag zal bespreken) en Der Süße (naar binnenkort herzien).

Der Saure betekent zuur in het Duits. Ik neem aan dat de Apfelwein gemaakt moet zijn met zure appelsoorten.

Bedrijf: Apfeltau
Plaats van herkomst: Hanau, Hessen, Duitsland
Appels: een mix van lokaal geteelde appels
Alc: 21%
Pakkettype: 200 ml heldere glazen fles met kurk
Aanbevolen type glas: tuimelaar

Uiterlijk: schenkt een helder diep amber zonder enig schuim. Geen tekenen van koolzuur. Krachtig.

Aroma/Neus: de neus is matig sterk en fruitig. Tonen van perzik, gekarameliseerde ananas, hout, perzik, een vage toon van iets chemisch en alcohol.

Smaak: hij begint droog met een zeer hoge citroenachtige zuurgraad die echt opvalt. In het midden van de mond, een beetje ziltig met een vleugje perzik, citroenschil en een bittertje. Eindigt droog met een nasmaak van citroen/citrus en een sterke toon van alcohol.

Algemeen: Net als de eerder geproefde Milde, heeft de Saure een rijke en aangename neus – op de een of andere manier doet hij me denken aan cider gerijpt in een rumvat. De neus is door alcohol geleid, maar nog steeds smakelijk. Wat de smaak betreft, zeg ik je, de naam Der Saure (de Zuur) is zeker niet overdreven. De Apfeltau Der Sauer is zelfs naar mijn maatstaven extreem zuur en geloof me, ik kan veel aan. Maar de Apfeltau Saure is zelfs te zuur voor mij. De zuurgraad drong eerst in mijn mond, daarna in mijn maag en ik vond het niet prettig. Het was een nogal schokkende ervaring. Na de eerste schok verschijnen interessante fruittonen in combinatie met citroenschil. Maar helaas verdwijnt de smaak verrassend snel en laat een citrusachtige/citroenachtige nasmaak achter met een sterke alcoholtoets. Ik ben er zeker van dat der Saure een bepaald publiek zal aanspreken dat voornamelijk in Hessen is gevestigd en dat gewend is aan door zuur geleide Apfelweins, typisch voor deze regio, maar ik denk niet dat het elders een kaskraker zal worden. De Apfeltau Der Saure is zeker het proberen waard, want ik kan me niet herinneren dat ik ooit zoiets heb geproefd, maar het is echt uit balans. Sorry jongens. 3,5/6

Beschikbaarheid: rechtstreeks van Apfeltau

Prijs: Christian gaf me een monster.

Advertentie

Privacy instellingen

Appelazijn
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart