Cydr Radosny Kronselska 2021 – Cider Explorer

Heb je ooit gehoord van een appelsoort genaamd Transparente de Croncels? Nee? Geen zorgen, ik laat je kort kennismaken met deze appelsoort. Transparente de Croncels is een Franse variëteit maar nee, komt niet uit Normandië of Bretagne. Het werd voor het eerst beschreven in 1869 in Troyes in de regio Gran Est (noord-centraal Frankrijk). Interessant is dat vermoed wordt dat Antonovka, een Russisch appelras, de bloemouder is. Transparente de Croncels wordt in de literatuur beschreven als zoet, zuur, wijnachtig en aromatisch.

Radek en Mikołaj van Cydr Radosny uit Wroclaw, Neder-Silezië, maakte van deze variëteit een cider van één enkel ras. En ik sta op het punt het nu te beoordelen. In 2017 probeerde ik nog een cider van één variëteit, gemaakt van Transparente de Croncels, gemaakt door een andere Poolse cidermaker Cydr Chyliczki – klik hier om de recensie te lezen. Ik was er toen niet zo dol op. Hebben Radek en Mikołaj van Cydr Radosny uit Wroclaw, Neder-Silezië een betere cider maken? Laten wij het uitzoeken!

Hun ciders zijn nog niet in de handel verkrijgbaar, maar de jongens werken er hard aan om dit te veranderen. De cidery opent hoogstwaarschijnlijk nog dit jaar de deuren. Duimen!

Bedrijf: Cydr Radosny
Plaats van herkomst: Wrocław, Neder-Silezië, Polen
Appels: Transparante de Croncels
Alc: 5,6%
Pakkettype: 750ml heldere glazen fles met kroonkurk
Aanbevolen type glas: witte wijnglas of tuimelaar

Uiterlijk: giet een troebel bleek goudgeel met een schuim dat slechts langzaam verkleint tot een kleine ring. De carbonatatie is laag tot gemiddeld. Lichaam is laag.

Aroma/Neus: de neus is matig sterk en fruitig met tonen van frisse gele appel, appelschil, citroensap en een vleugje groene appel. Watertanden. Later verschijnt een noot van een peer.

Smaak: het begint kurkdroog met een hoge zuurgraad van citroen. In het midden van de mond, tonen van citroensap, peer, gele appel, waterig. Eindigt droog met een aanhoudende noot van citroensap en een vleugje adstringentie en een vage bittere noot.

Algemeen: Oh jongen! Ik hou van de aroma’s in de neus. Als iemand ooit zo’n parfum zou kunnen ontwerpen… met tonen van verse appels. Dat zijn bijna feromonen voor mij. Maar laten we serieus worden. Qua smaak heeft deze cider een Janusgezicht. Na de eerste slok was de zuurgraad zo hoog dat ik mijn ogen wijd open moest doen, dit had ik niet verwacht. Het smaakte letterlijk naar citroensap, miste body (vandaar de waterige smaak) en ik vond het storend. Maar ik bleef de Cydr Radosny Kronselska 2021 drinken. En na een tijdje (misschien door de temperatuurstijging?) werd de zuurgraad zachter en was Kronselska 2021 niet meer onaangenaam. Het was zelfs niet meer waterig. En ineens kwamen er nieuwe smaken aan het licht, bijvoorbeeld van peer. De smaak is duidelijk, ik kon geen fouten of afwijkende tonen ontdekken, het is maar hoe je het bekijkt. Ook al verbeterde de smaak, het is een van die ciders die je beter niet alleen drinkt. Combineer het met vis of zeevruchten. En vergeet niet om het op een iets hogere temperatuur te drinken. Qua beoordeling werd ik verscheurd tussen 4 en 4,5 op 6, maar gezien het feit dat de smaken intens, helder en op de een of andere manier anders zijn dan wat ik tot nu toe heb geprobeerd, denk ik dat 4,5/6 is een eerlijke beoordeling ondanks mijn aanvankelijke minachting en relatief hoge zuurgraad die misschien niet geschikt is voor een gemiddelde ciderdrinker.

Beschikbaarheid: helaas voorlopig niet in de handel verkrijgbaar

Prijs: Radek en Mikolaj gaven me een monster.

Advertentie

Privacy instellingen

Appelazijn
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart